Az ingatlan értékbecslő, megóvhat minket a rossz döntéstől

Szeretném, ha megismerné az ingatlan értékbecslők munkáját! Szeretném, ha tudná, miben várhat segítséget az ingatlan értékbecslőtől vevő és eladó.

 
Hogyan készül az ingatlan értékbecslés?

Az ingatlan értékbecslésnek több módszere van, de lakóingatlanok esetében szinte csak a piaci összehasonlító adatokon alapuló forgalmi értékelés használatos. Ennek lényege, hogy a hasonló tulajdonságú ingatlanoknak az értéke is hasonló.
Az ingatlan értékbecslő első lépésben kiválasztja azt az alaphalmazt, amivel a kérdéses ingatlan értékét össze tudja hasonlítani. Ehhez olyan ingatlanokat kell, találni, amelyek elhelyezkedésükben, állapotukban, méretükben leginkább hasonlítanak a vizsgált ingatlanhoz és egy éven belül adásvétel tárgyai voltak és a vételár az értékbecslő előtt ismert. Ezután az értékbecslő megvizsgálja a vizsgált ingatlan és az alaphalmaz ingatlanjai közti különbséget, mely értékmódosító tényezőkkel lefelé, vagy felfelé korrigálja a vizsgált ingatlan piaci értékét.

Mit tartalmaz egy ingatlan értékbecslés?

- A vizsgált ingatlan leírását.
- Az értékbecslés módszerének leírását.
- Az összehasonlító ingatlanok leírását és vételárát.
- Az értékmódosító tényezőket, és azok összegszerű vagy százalékos mértékét.
- A piaci ár kiszámítását.

Az eladók jellemzően túlértékelik az ingatlanjukat

A túlértékelés egyik oka, hogy az eladó kötődik az ingatlanjához. Ott nevelte fel a gyerekeit, esetleg ő építette. Ettől a számára az ingatlana értékesebb más ingatlanoknál. Ez a jelenség annyira gyakori, hogy nevet is adtak neki. Ez az előszereteti érték. Ezt az értéket a piac néhány kivételtől eltekintve egyáltalán nem veszi figyelembe. A vevőnek semmi értéktöbbletet nem jelent, hogy a betont, ami födémbe került személyesen a tulajdonos keverte.
A túlértékelés másik oka, hogy az eladó az igényeihez igazítja az árat. Ilyenkor az ingatlant, annyira értékeli, amennyi pénzre szüksége van a tervei megvalósításához.

Meg kell, hogy mondjam, találkoztam olyan tulajdonossal is, aki alulértékelte saját ingatlanát. Mert ő egy másik városban lakott és az ottani árakból indult ki.

A vevőkre leselkedő veszélyek

Vevők akkor vannak veszélyben, ha beleszeretnek az első megtekintett ingatlanba. Ha már több ingatlant is láttak, jegyzeteket készítettek, akkor van némi összehasonlítási alapjuk. De soha ne feledje, hogy az eladó által kért ár nem egyenlő a piaci árral. Az ingatlan értéke attól független, hogy az eladó mennyit kér érte.
A másik gyakori hiba, hogy felújítandó és felújított ingatlanokat hasonlítanak össze, és az összehasonlítás során a felújítási költséget alulbecsülik.

Szóval, ha nem biztos a dolgában forduljon ingatlan értékbecslőhöz!

Az ingatlan értékbecslés díja általában 30-50.000Ft. Ha rossz üzletet köt, az ennél többe fog kerülni. Az értékbecslést, ha az Önnek kedvez, az alku során is felhasználhatja, az ára így is megtérülhet.

Vigyázat! A banki értékbecslés nem egyenlő a forgalmi értékbecsléssel.

A jelzáloghitel felvételekor, a bank mindenképpen megrendel értékbecslést, de ez az értékbecslő nem a forgalmi értéket, hanem a hitelfedezeti értéket állapítja meg. Ami mindig alacsonyabb a forgalmi értéknél.