Szocpol 2012 - újra !

A szocpol a következő célokra igényelhető:

 1. új lakás építése (kivéve a családi vagy ikerház tetőtér-beépítése, ha az nem minősül emeletráépítésnek),
 2. az értékesítés céljára újonnan felépített és felépíttetett lakás megvásárlása,
 3. olyan építési munkákra, amelyek eredményeképpen 50%-ot elérő arányban az igénylő tulajdonában lévő lakása, a lakás hasznos alapterületének növelésével legalább egy lakószobával bővül,
  • bármely építtető esetében, illetőleg
  • két vagy több gyermeket eltartó építtető esetében, ideértve az új lakás építésének nem minősülő tetőtér-beépítést és emeletráépítést is,
 4. a három vagy több gyermeket eltartók vagy együtt költöző eltartott gyermekeik több mint két éve már tulajdonában lévő lakás értékesítése, és helyette nagyobb hasznos alapterületű és legalább egy lakószobával több szobaszámú, továbbá legalább komfortos lakás vásárlása esetén, ez utóbbi lakóingatlan megvásárlásához, ha az értékesített lakás az eltartóknak és együtt költöző eltartott gyermekeiknek együttesen legalább 50%-os arányú tulajdonában állt, továbbá, ha az értékesített lakás eladási árának az azt terhelő, visszafizetett önkormányzati, illetőleg munkáltatói támogatással, valamint lakáscélú hitelintézeti kölcsönnel csökkentett összegét a vásárlásra fordítják. A szocpol kedvezmény igénybevételével megvásárolt lakóingatlanban az eltartók és együtt költöző eltartott gyermekeik tulajdoni hányada nem lehet kevesebb, mint az értékesített lakásban volt. 2012 től a kormány újra kedvező lakáscélú támogatott hitelek bevezetését tervezi.

Összege:

Az 1. és 2. pontban meghatározott esetben

 • az első gyermek után: 900.000 Ft
 • a második gyermek után 1.500.000 Ft (Tehát a két gyermekre együtt a szocpol összege 2.400.000 Ft)
 • a harmadik gyermek után 1.400.000 Ft (Tehát a három gyermekre együtt a szocpol összege 3.800.000 Ft)
 • a negyedik gyermek után 800.000 Ft (A négy gyermekre együtt a szocpol összege 4.600.000 Ft)
 • minden további gyermek esetében 200.000 Ft (Öt gyermek esetén tehát 4.800.000 Ft, míg hat gyermek esetén kereken 5.000.000 Ft a szocpol összege)

A 3. és 4. pontban meghatározott esetben (félszocpol)

 • az első gyermek után: 450.000 Ft
 • a második gyermek után 750.000 Ft (Tehát a két gyermekre együtt a félszocpol összege 1.200.000 Ft)
 • a harmadik gyermek után 700.000 Ft (Tehát a három gyermekre együtt a félszocpol összege 1.900.000 Ft)
 • a negyedik gyermek után 400.000 Ft (A négy gyermekre együtt a fél-szocpol összege 2.300.000 Ft)
 • minden további gyermek esetében 100.000 Ft (Öt gyermek esetén tehát 2.400.000 Ft a fél-szocpol összege)

 

Ahhoz, hogy jövőre igényelhesd a vissza nem térítendő szociálpolitikai támogatást - közismertebb nevén a szocpolt -, legalább B kategóriás lakást kell építtetned vagy venned. Ha A kategóriásat építtetsz, illetve vásárolsz, akkor több pénzt igényelhetsz, és nő az összeghatár abban az esetben is, ha az A+-os kategóriába esik az ingatlan de a 2012 es szocpol tervezet szerint ez nem is olyan egyszerű. De mit takarnak ezek a kategóriák, melyek a főbb jellemzői egy B kategóriás lakásnak, és mennyibe kerül? Az általunk megkérdezett szakemberek mindegyike egyetértett abban, hogy igen nehéz általános érvényű megállapításokat tenni egy B kategóriás házra vonatkozóan, hiszen több tényezőtől függ, hogy az ingatlan melyik kategóriába kerül. Kevesen tudják például, hogy a fűtési rendszer átfogó vizsgálata mellett a meleg víz előállítás is befolyásolja az adott épület energetikai besorolását. Az egyes kategóriákba való besorolás során az energiafelhasználás mellett az energia előállítása a kulcsszó: magasabb szintre kerülni az energiafelhasználás csökkentésével vagy a környezetet kevéssé terhelő energiák felhasználásával lehet. Melyek a legeredményesebb módszerek? Egyrészt, a hőigény csökkentése a falak, födémek jobb szigetelésével, vagy a nyílászárók cseréjével. Másrészt, az energiatudatos hőelőállító gépészeti rendszerek előnybe részesítése, ilyenek például a kondenzációs technológiájú gázkazánok vagy a hőszivattyúk. Fontos a meleg víz előállítás módszerének megfelelő megválasztása, itt a legoptimálisabb megoldást a napkollektor biztosítja. Ezek a feltételek szigorúak, de a betartása kötelező annak aki szocpol igényt nyújt be a 2012 - es esztendőre.

b kategóriájú lakás jelentése Energia besorolás jelentése B + < 55 Fokozottan energiatakarékos !