Ingatlanátírási illeték, illetékkedvezmények

 

Az ingatlanátírási illeték mértéke:

2010. január 1.-től lakó ingatlan átírási illetéke négymillió forintig a vételár 2%-a, négymillió feletti rész 4%-a. Garázs, és egyéb nem lakás céljára szolgáló ingatlan átírási illetéke 4%.

10 MFt értékű lakóingatlan  és 2 MFt értékű garázs esetén a vevő a következő módon fogja az illetéket megfizetni.

Lakás 4 MFt után 2% azaz            80.000Ft
Lakás 6 MFt után 4% azaz          240.000Ft
Garázs 2 MFt után 4% azaz          80.000Ft

Összesen:                               400.000Ft

Hogyan történik az illeték ügyintézés?

Szerencsére ezzel nincs sok dolga az állampolgárnak. Az adásvételi szerződést csak a Földhivatalhoz kell benyújtani, aki azt továbbítja az Adóhivatal felé. A szerződés alapján a hivatal illetékelőleget szab ki, aminek alapja az adásvételi szerződésben szereplő vételár. A végleges illeték kiszabása csak az után történhet, hogy az új tulajdonos tulajdonjogát a földhivatal az ingatlan-nyilvántartásba véglegesen bejegyezte. A végleges illeték kiszabásakor az illeték hivatalnak jogában áll az ingatlant felértékelni és az illetéket saját értékelése alapján kiszabni.
Vigyázat! Ha a szerződésben „gyanúsan” alacsony összeg szerepel a vételár helyén, vagy a lakáshoz tartozó garázst a hivatal túl olcsónak találja, akkor hajlamos az összeget felkerekíteni.

Mikor kell az ingatlan átírási illetéket megfizetni?

Az ügyintézés sebességét nehéz megbecsülni, területenként változhat, de most már a Fővárosban is lehet számítani rá, hogy a határozatot 3-4 hónapon belül kézbesítik. A kézhezvételtől számított 15 nap van a fellebbezésre, és további 15 nap az illeték megfizetésére.

Kivételek az illetékfizetési szabályok alól:

Telek illetéke:

Mivel a telek nem lakóingatlan nem jár illetékkedvezmény 4 millió forintig. A teljes összegre 4%-az átírási illeték, de ha valaki a telekre lakóház építését vállalja az illeték fizetést a hivatal 4 évre felfüggeszti és ha 4 éven belül a tulajdonos az új ház használatba vételi engedélyét a hivatalnak bemutatja, az illeték törlésre kerül. Ellenkező esetben az illetéket büntető kamattal kell megfizetni.

Új építésű lakás illetéke:

Akik vállalkozóktól vásárolnak új építésű ingatlant, azok 15 MFt értékhatárig mentesülnek az illetékfizetési kötelezettség alól. 15-30MFt értékű új ingatlanok esetén, csak a 15MFt feletti rész után kell 4% illetéket fizetni. 

Illetékkedvezmények

Évente 4 Milliárd forint ingatlanátírási illetéket fizetünk be feleslegesen, csak azért, mert nem tudjuk milyen illetékkedvezményeket vehetünk igénybe.
A hírlevelem olvasói már tudják, vagy tudni fogják milyen illetékkedvezmények igénybevételére

Illeték kedvezmények

Lakáscsere

Ha van egy meglévő lakásunk, és annak eladásából veszünk egy másikat, az illeték alapja a vásárolt és az eladott lakások forgalmi értékeinek a különbözete lesz. Feltétel, hogy az új lakás vásárlása és a régi eladása között maximum 1 év telhet el akár előre, akár visszamenőlegesen.

Például ha eladjuk meglévő lakásunkat, melynek értéke 10 millió Ft, és veszünk egy másikat 11 millió Ft-ért, akkor csak 1 millió Ft után kell illetéket fizetnünk!

Fiatalok első lakásvásárlása

A 35 év alatti személyek az első lakásuk megszerzésekor 50% illetékkedvezményt kapnak, de maximum 40.000 Ft-ot. Viszont ha az egész lakás forgalmi értéke meghaladja a 8 millió forintot, akkor már sajnos nem jár a kedvezmény.

Újépítésű lakás megvásárlása

Vállalkozó által értékesítés céljára épített új lakás vásárlásánál a következő kedvezményekkel számolhatunk:

  • 15 millió Ft forgalmi érték alatti új lakás vásárlása illetékmentes,
  • 15-30 millió Ft közötti értékű új lakás megvásárlásánál az illeték alapját csökkenteni kell 15 millió Ft-al.

30 millió Ft feletti lakásoknál illetékkedvezmény nem jár, vagyis a teljes forgalmi érték után kell illetéket fizetnünk.

Lakásépítési kedvezmény (Szocpol)

Ha a vásárláskor lakásépítési kedvezményt kaptunk (Szocpol), annak összegét az illeték alapjából le kell vonni. Kivételt képeznek a lentiek:

  1. Lakások cseréje esetén az illeték alapja az elcserélt ingatlanok forgalmi értékeinek a különbözete;
  2. Kettőnél több lakás cseréje esetén az illeték alapja az elcserélt legnagyobb és legkisebb forgalmi értékű ingatlanok értékkülönbözete;
  3. Lakáscsere, lakáseladás esetén, ha lakást haszonélvezet, használat joga terhelte és a tulajdonszerzése egyidejűleg ugyanennek a jogosultnak a javára a tulajdonos a korábbival azonos jogot alapít;
  4. Ha a lakást állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő bérlakás bérleti joga ellenében ruházzák át, a lakás forgalmi értékének 50 százalékát kell az illeték alapjának tekinteni.

Haszonélvezeti, használati jog

Amennyiben az alcímben szereplő jogok valamelyikével terhelt lakást veszünk, vagy a megvásárlással egyidejűleg ilyen jogot alapítunk, annak értékével csökken az illeték alap.

Illetékmentesség

Újépítésű lakás megvásárlása

Az illetékkedvezményeknél említett szerint vállalkozó által értékesítés céljára épített új lakás vásárlásánál illetékmentességet kapunk, amennyiben a lakás forgalmi értéke nem haladja meg a 15 millió Ft-ot.

A 15-30 millió Ft-ot érő lakások esetén nem teljes mentességet, hanem kedvezményt kapunk, hiszen az illeték alapját csökkenteni kell 15 millió Ft-al. 30 millió Ft feletti lakásoknál kedvezmény egyáltalán nem jár, vagyis a teljes forgalmi érték után kell illetéket fizetnünk.

Építési telek vásárlása

Illetékfizetési mentességet kapunk az építési telek megvásárlása után fizetendő illetékre, ha vállaljuk, hogy 4 éven belül lakóházat építünk a telekre. Az illetékhivatal ugyan megállapítja a telek után járó illetéket, de megfizetését 4 évig nem kéri.